Renunțarea la fumat în sarcină începe cu tine împreună!

Pornește la drum alături de o persoană dragă, care să-ți fie alături. Noi venim cu o aplicație pe mobil care să vă ghideze călătoria fără fum. Împreună formăm o echipă unită pentru sănătatea bebelușului.

Aplicația pe mobil conține informații despre efectele fumatului în sarcină, sfaturi practice, instrumente de planificare a renunțării, activități pe care le puteți realiza împreună și o funcție de comunicare între aplicația ta și cea a persoanei de sprijin.

Un program finanțat de National Institutes of Health, SUA, prin grantul nr R33 HD103039

Dacă...

...atunci, te invităm să participi la programul nostru!

Împreună Fără Fum este un program care testează eficacitatea unei aplicații pentru mobil în renunțarea la fumat sau reducerea fumatului în timpul sarcinii. Îți recomandăm, dacă vrei, să participi alături de o persoană de sprijin.

Ce trebuie să fac pentru a participa?

1. (Opțional) Îți alegi o persoană de sprijin

Proiectul funcționează mai bine în doi! Gândește-te la o persoană care ți-ar putea fi alături și invit-o să participe cu tine. Aceasta poate fi oricine dintre apropiații tăi, dacă are peste 18 ani, vorbește limba română și are un telefon cu sistem de operare Android și acces la internet (nu este obligatoriu să fie fumătoare). Te sfătuim să alegi pe cineva care ți-ar dedica din timpul său, cu care te simți confortabil să vorbești despre greutățile călătoriei de renunțare la fumat.

2. Semnezi consimțământul informat și cel de prelucrare a datelor personale

Primul document confirmă că ai înțeles scopul programului și că alegi să participi la acest program. Mai apoi avem nevoie de datele personale (numele, adresa de e-mail și numărul de telefon) – atât ale tale, cât și ale persoanei de sprijin cu care dorești să participi, pentru ca noi să o putem invita să se înscrie. 

Poți adăuga o persoană de sprijin în orice moment dorești, și după înscriere.

Cum funcționează programul?

După înscriere, tu și persoana de sprijin (dacă ai una), veți fi alocați aleator într-unul dintre grupurile de participanți. Acesta poate fi:

(1) Cel în care veți folosi aplicația mobilă Împreună Fără Fum, iar tu vei beneficia și de până la 10 ședințe de consiliere specializată, în funcție de nevoile tale.

(2) Cel în care veți primi o broșură informativă despre beneficiile renunțării la fumat.

Ce se întâmplă mai apoi?

La 1 și la 3 luni după naștere

Te contactăm pentru a completa câte un chestionar de evaluare (15-20 minute).

La 6 luni după naștere

Vă contactăm pe tine și persoana de sprijin pentru chestionarul final.

Întrebări frecvente

Tu și persoana de sprijin veți primi 5 cupoane cadou pentru cumpărături online în valoare de câte 50 de lei fiecare, după cum urmează: câte unul după înscriere și după finalizarea participării (atât ție cât și persoanei de sprijin), și încă unul ție, după completarea chestionarului de evaluare de la 3 luni după naștere, în semn de mulțumire pentru timpul acordat.

Confidențialitatea ta și a datelor oferite va fi păstrată în limita legilor normative existente în România și SUA. Acest program de cercetare a fost aprobat de Comisia de Etică a Universității de Stat din Michigan și de Comisia de Etică a Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, comisii a căror sarcină este să se asigure că participanții la studiul de cercetare sunt protejați față de riscuri.

Te asigurăm că nu vei fi judecat(ă) pentru niciuna dintre opiniile exprimate pe parcursul participării. De asemenea, doar membrii echipei responsabile cu desfășurarea programului vor avea acces la datele tale de contact și documentele folosite în timpul programului de cercetare.

În acest moment, nu. Acest proiect își propune să demonstreze că aplicația ajută în renunțarea la fumat. De aceea, le suntem recunoscători tuturor participanților, care ne ajută să obținem datele care pot duce la folosirea ei la scară largă.

Aplicația Împreună Fără Fum

disponibilă pentru moment numai în sistem de operare Android

informații științifice

despre beneficii și metode de renunțare, inclusiv o secțiune de ‘Panică’ pentru cele mai grele momente

conținut personalizat

în funcție de săptămâna de sarcină, de cum te simți și de barierele personale în renunțarea la fumat

urmărirea progresului

înregistrează micile reușite, află cât ai economisit, primește notificări care te ajută să îți menții motivația

sprijin de la cineva apropiat

aplicația conectată cu cea a persoanei de sprijin, care învață să comunice și să o ajute pe viitoarea mamă

Despre programul Împreună Fără Fum

În perioada 2017-2020, am dezvoltat și testat aplicația pentru renunțare la fumat Împreună Fără Fum cu ajutorul a 74 de cupluri care așteptau un copil.

În urma sugestiilor mamelor care au folosit aplicația, am introdus opțiunea de a o folosi împreună cu orice persoană de sprijin, nu doar în cadrul unui cuplu, și am dezvoltat o versiune specială destinată persoanelor de sprijin. În anul 2022, rezultatele testării pilot (la care au participat 20 de cupluri timp de câte 12 săptămâni) au fost favorabile.

Acum, pentru a putea obține date despre eficacitatea aplicației în renunțarea la fumat, o oferim unui număr mai mare de participanți, în etapa în care vor participa 300 de femei însărcinate fumătoare și persoanele lor de sprijin. Studiul clinic randomizat din această etapă va compara efectele folosirii aplicației asupra renuntarii la fumat cu rezultatele unui grup de control.

Viziunea pe termen lung a programului este să îmbunătățească sănătatea mamelor și copiilor din România, prin integrarea unei aplicații accesibile și bazate pe dovezi științifice pentru renunțarea la fumat în programele naționale de reducere a fumatului.

Echipa

cercetători în sănătate publică, psihologi, medic, susținuți de experți în IT

Dr. Cristian Meghea

Conferențiar universitar la Departamentul de Obstetrică, Ginecologie și Biologie reproductivă, Universitatea de Stat din Michigan, SUA. 

Cercetător asociat la Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai

Dr. Kristie Foley

Profesor universitar și director al departamentului de Științele Implementării la Facultatea de Medicină a Universității Wake Forest Carolina de Nord, SUA.

Director Asociat al pentru Științe ale Sănătății Populației, Profesor în Știiințe Sociale și Politici de Sănătate, Universitatea Wake Forest

Marina Dascăl

Director local de proiect, absolventă a programului de licență în Sănătate Publică și a masteratului Psihologia Sănătății Publice și Clinice UBB, și consilier specializat în tehnica Interviului Motivațional.

Dr. Ken Resnicow

Profesor universitar în Comportamente de Sănătate și Educație pentru Sănătate la Facultatea de Sănătate Publică, Director Științific al Centrului de Cercetare pentru Comunicare în Sănătate, Universitatea din Michigan, SUA.

Expert în consiliere prin Interviu Motivațional, programe de schimbare comportamentală și instrumente eHealth.

Dr. Oana Blaga

Lector universitar la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, cu teza de doctorat în aspecte de economie comportamentală și politici de sănătate publică în controlul tutunului.

Teodora Frățilă

Medic rezident în Oncologie Medicală la Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

Andreea Morar

Psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai.

Ambasadorii Împreună Fără Fum

profesioniștii în sănătate care ne fac cunoscuți în toate colțurile țării

Dr. Gabriela Caracostea

medic primar ginecolog
Spitalul Medicover Cluj-Napoca
Consultant Împreună Fără Fum

Ana Măiță

Președinte al asociației Mame Pentru Mame
Consultant Împreună Fără Fum

Dr. Mădălina Ciuhodaru

medic primar ginecolog
Maternitatea Elena Doamna Iași